Muovipakkauksen tie vie roskasta raaka-aineeksi

Minne muovipakkausten keräysastian sisältö mahdetaan kuljettaa? Mitä käytetyille muovipakkauksille tehdään? Entä voidaanko kaikki muovipakkaukset kierrättää?

Written by Kati Jalagin

Kun HSY on tyhjentänyt kiinteistön muovipakkausten keräysastian, jäteauton lasti tyhjennetään Vantaalla sijaitsevaan välivarastoon. Välivarastosta muovipakkaukset kuljetetaan Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle.

Muovijalostamossa eri muovilaadut erotellaan toisistaan infrapunatunnistimilla. Kierrätyskelpoinen materiaali puhdistetaan ja granuloidaan eli siitä tehdään pieniä muovirakeita, jotka ovat raaka-ainetta muoviteollisuudelle.

Uusiomuovia käytetään muun muassa muovikassien, kukkaruukkujen, ämpäreiden sekä niin sanotun muoviprofiilin valmistukseen. Muoviprofiilia käytetään esimerkiksi kestopuuta korvaavana materiaalina esimerkiksi aitamateriaaleissa ja puiston penkeissä.

Kierrätyskelvottomat muovit poltetaan energiaksi. Toistaiseksi esimerkiksi styroksipakkauksia ja monesta eri materiaalista koostuvia muovipakkauksia ei voida kierrättää.

Asun, siis lajittelen

 

Hima 2/2018.