Vie turhat romusi HSY:n kiertäviin keräysautoihin

HSY:n keräysautot keräävät kotitalouksien metalliromun, vaaralliset jätteet ja rikkinäiset sähkölaitteet. Kierros alkaa taas huhtikuussa.

Written by Päivi Maaniitty

Vallilassa asuvan Takkisen perheen keittiössä ikkunan alla on rivissä kolme ruskeaa kassia. Yhteen kerätään kierrätykseen menevät pullot ja tölkit, toiseen jätepaperi ja kolmanteen kartonki. Tiskialtaan alakaapissa on oma laatikkonsa lasille ja metallille. Jätevaunussa ovat sangot sekajätteelle, biojätteelle ja muoville.

Ihan kaiken kierrättäminen ei kotitalon jätehuoneessa ja lähikaupoissa kuitenkaan onnistu.

– Minulla on pattereita tuolla iso pussi. En ole löytänyt kaupoista paikkaa, mihin ne voi viedä, kertoo Anna Takkinen.

Myös sähkövatkain on mennyt hiljattain rikki.

– Se alkoi pitää hirveää ääntä, jota ei vaan voi kuunnella. Löysin uuden vatkaimen Facebookin Vallila kierrättää -ryhmästä.

Kierrätysneuvoja Anne Järvi muistuttaa, että koteihin kertyvistä rikkinäisistä laitteista ja vaarallisista jätteistä pääsee keväisin helposti eroon. Järvi on kulkenut HSY:n kiertävien keräysautojen matkassa, ja autot kiertävät Helsingissä ja lähikunnissa myös tänä keväänä.

Järvi kehottaa viemään autoihin kaiken vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavan, kuten paristot, energiansäästölamput ja kynsilakkapullot. Lisäksi autot keräävät sähkö-, elektroniikka- ja metalliromua. Hän opastaa Takkista katsomaan HSY:n sivuilta, milloin autot ovat Vallilassa.

– Paikalle saapuvat vaarallisia jätteitä, metalliromua ja sähkölaitteita keräävät autot.

Anna Takkinen ja Anne Järvi

Autot ovat kussakin pysähdyspisteessä 40 minuuttia. Jotta kaikki sujuisi jouhevasti, niitä ennen paikalle tulee neuvoja opastamaan, mikä tavara pitää laittaa mihinkin autoon.

Sähkövatkaimen voi viedä sähköromuautoon, mutta siitä on hyvä irrottaa metalliset vatkainosat, jotka heitetään metalliauton lavalle. Käytettyjen paristojen päihin suositellaan laittamaan teipin palat estämään varausta.

Vaaralliset jätteet kannattaa pitää pakkauksissaan, mutta muuten tavaroiden pakkaamista on hyvä autoille tullessa välttää.

– Pakkauslaatikot ja ohjekirjat kannattaa jättää kotiin, ohjeistaa Järvi.

Keräysautoihin voi tuoda isojakin romuja, kuten rikkinäisen polkupyörän tai kiukaan. Peräkärrykuormallisia tavaraa niihin ei kuitenkaan oteta. Autollisten on helppo kipata kuormansa Sortti-asemille tai romuliikkeisiin, jotka ovat auki ympäri vuoden.

Tarpeettomia mutta ehjiä tavaroita ja laitteita ei kannata heittää roskiin.

Takkinen ja Järvi miettivät, että vaikka kierrätys onkin tärkeää, on vielä tärkeämpää tehdä harkittuja ostoksia. Molemmat jättäisivät esimerkiksi halvat ja huonolaatuiset trikoopaidat kaupan hyllylle.

Tarpeettomille, mutta ehjille tavaroille ja vaatteille on olemassa monia kierrätysvaihtoehtoja, eikä niitä kannata heittää roskiin.

– Olen käyttänyt nettikirpputoreja, ja meidän talossa on toimiva kierrätyshylly, johon voi viedä vaatteita, kenkiä ja leluja. Olen löytänyt sieltä muun muassa päiväpeiton, sanoo Takkinen.
Järvi kehottaa ilmoittelemaan ensin naapureille, jos kotiin jää ylimääräiseksi vanha kaluste tai kaappi.

– Varsinkin lastulevykalusteiden liitokset alkavat löystyä, jos niitä kuljetellaan paljon paikasta toiseen. Ylimääräisistä kaapeista ja kalusteista voi laittaa vaikka ilmoituksen kotitalon ilmoitustaululle.  

Valmistaudu keräysauton saapumiseen

  • Tee lajittelua jo kotona.
  • Yhteen kassiin vaaralliset kemikaalijätteet pakkauksissaan. Jos alkuperäistä pakkausta ei ole, kirjoita päälle mitä ainetta sisällä on.
  • Toiseen kassiin sähkölaitteet ilman pahvilaatikoita. Tuo kahvinkeittimet ilman lasista pannua ja imurit ilman pölypussia.
  • Kolmanteen kassiin metalliset tavarat.
  • Vaarallinen jäte luovutetaan henkilökunnalle, muut laitetaan lavoille itse.

Lisätietoja keräysautoista HSY:n sivuilta osoitteesta www.hsy.fi/keraysautot.

 

HSY:n ja Hekan liite, Hima 1/2018.