Usein kysyttyä Asunnonvaihtopörssistä ja asunnon vaihtamisesta

Asunnonvaihtopörssistä voit etsiä asunnonvaihtokumppaneita. Voit jättää vaihtoilmoituksen omasta asunnostasi ja selata muiden jättämiä ilmoituksia. Asunnonvaihtopörssi on tarkoitettu vain Helsingin kaupungin ARA-vuokra-asuntojen (Asuntohankinnan ja Tilakeskuksen asunnot) asukkaiden keskinäisiin asunnonvaihtoihin. Päätökset vaihdoista tehdään Vuokra-asunnon haun kautta.

Jos sinulla on Asunnonvaihtopörssin käyttöön liittyviä ongelmia, toimi näin:

 • Katso ensin, löytyisikö alla olevista ohjeista ratkaisu ongelmaasi.
 • Jos et saa ongelmaasi ratkaistua alla olevien ohjeiden avulla, lähetä sähköpostia osoitteeseen asunnonvaihtoporssi(at)hekaoy.fi. Kerro sähköpostissasi mahdollisimman tarkasti, millaisesta ongelmasta on kyse. Kuvakaappaus ongelmatilanteesta tai mahdollisen virheilmoituksen tekstin kopioiminen sähköpostiviestiin nopeuttaa ongelman selvittämistä.

Asunnon hakemiseen liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee Vuokra-asunnon haun neuvonta. Heka ja Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia. 

Oman käyttäjätilin asetukset

Unohdin salasanani, miten pääsen kirjautumaan palveluun?

Ei huolta, voit tilata sähköpostiisi linkin, jolla voit asettaa uuden salasanan. Tee näin:

 1. Valitse Kirjaudu.
 2. Valitse Vaihda salasanasi.
 3. Kirjoita kenttään käyttäjätunnuksesi tai se sähköpostiosoite, jolla olet kirjautunut Asunnonvaihtopörssin käyttäjäksi. Saat sähköpostiisi ohjeet uuden salasanan asettamiseksi. 

Mitä tehdä, kun Asunnonvaihtopörssi ei tunnista käyttäjätunnustani tai en saa vaihdettua salasanaani?

Rekisteröitymisesi on luultavasti vanhentunut. Rekisteröityminen vanhenee ja käyttäjätunnus poistuu käytöstä, jos et ole kirjautunut palveluun kolmeen kuukauteen. Jos rekisteröitymisesi on vanhentunut, rekisteröidy Asunnonvaihtopörssiin uudestaan. Voit rekisteröityä samalla sähköpostiosoitteella ja käyttäjätunnuksella kuin aikaisemmin. Halutessasi voit myös rekisteröityä toisella sähköpostiosoitteella tai keksiä uuden käyttäjätunnuksen. Mikäli ongelma jatkuu edelleen uuden rekisteröitymisen jälkeen, lähetä sähköpostia osoitteeseen asunnonvaihtoporssi(at)hekaoy.fi.

Miten vaihdan tapaa, joilla minuun voi olla yhteydessä?

Voit vaihtaa yhteydenottotapaa ”Muokkaa omia tietoja” -osiossa, kun olet kirjautunut palveluun. Muista lopuksi tallentaa tekemäsi muutokset ”Tallenna” -painikkeella. Voit valita vain yhden yhteydenottotavan. Jos haluat, että sinuun voi ottaa yhteyttä useammalla tavalla, lisää yhteystietojasi ilmoitustekstiisi. Huomaathan, että ilmoitustekstiin lisätyt yhteystiedot näkyvät myös kirjautumattomille käyttäjille. 

Miten poistan käyttäjätilini?

Näin voit poistaa käyttäjätilisi:

 1. Kirjaudu Asunnonvaihtopörssiin.
 2. Valitse Muokkaa tietojasi.
 3. Valitse sivun alareunasta Poista käyttäjätili.

Oman ilmoituksen jättäminen

Miten voin muokata ilmoitustani?

Näin muokkaat ilmoitustasi:

 1. Kirjaudu Asunnonvaihtopörssiin. 
 2. Valitse Muokkaa ilmoitustasi ja tee haluamasi muutokset. 
 3. Valitse Tallenna muutokset.

Miten saan poistettua ilmoitukseni Asunnonvaihtopörssistä?

Näin poistat ilmoituksesi: 

 1. Kirjaudu Asunnonvaihtopörssiin. 
 2. Valitse Muokkaa ilmoitustasi. 
 3. Valitse Poista.

Poistettua ilmoitusta ei voi palauttaa. Jos haluat myöhemmin jatkaa asunnonvaihtokumppanin hakua, tee uusi ilmoitus.

Haluan tehdä ilmoituksen Asunnonvaihtopörssiin mutta en löydä katuosoitettani listalta. Miten minun pitää toimia, jotta voin jättää ilmoituksen?

Ole yhteydessä osoitteeseen asunnonvaihtoporssi(at)hekaoy.fi, niin selvitämme miksi osoite puuttuu listalta.

Ilmoitukseeni automaattisesti tulleessa kuvassa ei ole se talo, jossa asun. Mistä se johtuu?

Ilmoitukseen siirtyy automaattisesti osoitteen perusteella kuva Hekan verkkosivuilta, kohteesi omalta sivulta. Jos kohteeseen kuuluu useampi kuin yksi talo, ei automaattisesti siirtyvä kuva välttämättä ole juuri siitä kohteen talosta, jossa ilmoituksen asunto on. Voit lisätä ilmoitukseen itse ottamasi kuvan talostasi. Ilmoituksen kohdassa Ilmoittajan kuvaus asunnosta kannattaa kertoa tarkemmin talosta ja esimerkiksi sen sijainnista omin sanoin.

Miksi ilmoitukseeni ei tullut kuvaa talostani?

Ilmoitukseen siirtyy automaattisesti osoitteen perusteella kuva Hekan verkkosivuilta, jos ilmoittamasi asunto on Hekan talossa. Joistakin Hekan kohteista kuva valitettavasti puuttuu. Voit lisätä ilmoitukseen itse ottamasi kuvan talostasi.

Ilmoitusten selaaminen ja yhteydenotto toisiin ilmoittajiin

Miten rajaan ilmoituksia?

Voit selata kaikkia Asunnonvaihtopörssissä julkaistuja ilmoituksia tai rajata näkyviin vain osuvimmat ilmoitukset tarkentamalla hakua:

 • Voit rajata ilmoituksia vaihtoasuntotoiveidesi mukaisesti, esimerkiksi kaupunginosan tai vuokran perusteella. 
 • Voit myös katsoa, millaisia vaihtoasuntoja on tarjolla omalla asunnollasi lisäämällä oman asuntosi tietoja. 
 • Voit yhdistää edelliset kohdat ja rajata sellaiset hakuehtojasi vastaavat ilmoitukset, joissa haetaan oman asuntosi kaltaista asuntoa.

Mitä enemmän hakuehtoja valitset, sitä osuvampia ilmoituksia näet. Toisaalta turhan tarkka haku voi tuottaa vain vähän osumia. 

Vinkki: Jos jokin hakuehto ei ole sinulle merkityksellinen, voit jättää sen valitsematta. Esimerkiksi:

 • Jos etsit vaihtoasuntoa kaikkialta Helsingistä, ei sinun tarvitse valita kaupunginosia. Näin hakusi kohdistuu koko Helsinkiin, hakukriteereitäsi vastaaviin ilmoituksiin. 
 • Jos asunnon kerroksella ei ole sinulle merkitystä, voit jättää kerrosluvut valitsematta.

Haluan rajata näkyviin vain tietyn kaupunginosan tai kiinteistön ilmoitukset. En kuitenkaan löydä kyseistä kaupunginosaa tai kiinteistöä Selaa ilmoituksia -lomakeesta. Missä vika?

Selaa ilmoituksia -toiminnossa on valittavissa vain ne kaupunginosat ja kiinteistöt, joista on sillä hetkellä julkaistuja ilmoituksia. Esimerkiksi jos osoitteesta Aleksis Kiven katu 40 ei ole julkaistu yhtään ilmoitusta, ei osoitetta voi valita rajausehdoksi.

Miten otan yhteyttä ilmoittajiin?

Ilmoittajien yhteystiedot näkyvät vain palveluun kirjautuneille käyttäjille. Jos haluat ottaa yhteyttä ilmoittajaan, kirjaudu Asunnonvaihtopörssiin.

Näet ilmoittajan yhteystiedot tai voit lähettää hänelle yksityisviestin, kun olet kirjautunut palveluun. Asunnonvaihtopörssi ei välitä asukkaiden keskinäisiä viestejä heidän puolestaan tai luovuta yhteystietoja eteenpäin.

Mitä yksityisviesti tarkoittaa?

Jos ilmoittaja on valinnut yhteydenottotavaksi yksityisviestin, hänen puhelinnumeronsa tai sähköpostiosoitteensa ei näy muille palveluun kirjautuneille käyttäjille. Lähettämäsi yksityisviesti välitetään ilmoittajan sähköpostiin. Yksityisviestissä kannattaa kertoa omat yhteystiedot, jotta ilmoittaja voi olla sinuun yhteydessä.

Asunnon vaihtaminen

Löysin Asunnonvaihtopörssin kautta asunnonvaihtokumppanin. Miten asunnonvaihto etenee?

Heka ja Hekan aluetoimistot eivät käsittele asunnonvaihtohakemuksia. Jos löydät asunnonvaihtokumppanin, jättäkää asunnonvaihtohakemukset Vuokra-asunnon haulle. Jos vaihtonne hyväksytään, teidän pitää tilata lausunto asunnonvaihtoa varten. Ohjeet lausunnon tilaamiseen lähetetään alustavan asuntotarjouksen mukana. Lausunto maksaa 45 €.

Lue lisää keskinäisestä asunnonvaihdosta Vuokra-asunnon haun verkkosivuilta. Muistathan, että asunnonvaihtokumppanin löytäminen ei vielä takaa keskinäisen vaihdon toteutumista. Keskinäistä vaihtoa koskevat samat edellytykset kuin muitakin vaihtoja.

Vaihtoasunnon hakemiseen muutoksia syksyllä 2021 – kaikkien hakijoiden on jätettävä uusi asuntohakemus. Lue muutoksesta Vuokra-asunnon haun verkkosivuilta. 

Olemme hakeneet keskinäistä vaihtoa asunnonvaihtokumppanin kanssa Vuokra-asunnon hausta ja meille on myönnetty asunnonvaihto. Miten vanhan vuokrasopimuksen irtisanominen ja uuden allekirjoittaminen hoidetaan?

Sopikaa aikataulusta aluetoimistonne/aluetoimistojenne kanssa. Keskinäisessä vaihdossa vaihtokumppanien on oltava yhtä aikaa paikalla aluetoimistossa, kun irtisanotaan nykyisiä vuokrasopimuksia ja allekirjoitetaan uusia. Tarvittaessa sopimuksen osapuolta voi edustaa myös valtakirjalla.

Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos siis irtisanotte sopimuksenne esimerkiksi maaliskuun 20. päivä, voivat uudet sopimukset vaihtoasuntoihin alkaa aikaisintaan 1.5.

Vaihdoin asuntoa, mutta olen huomannut uudessa asunnossani useita puutteita. Voinko perua vaihdon?

Kun vuokrasopimus vaihtoasuntoon on tehty, vaihtoa ei voi perua. Ennen asunnonvaihdosta sopimista kannattaa sopia nykyisen asukkaan kanssa näytöstä ja käydä katsomassa uutta asuntoa paikan päällä. Pelkästään ilmoituksen ja kuvien perusteella ei kannata ryhtyä asunnonvaihtoon.