Onhan asunnossasi toimiva palovaroitin?

Pelastuslain mukaan asukas on itse velvollinen hankkimaan asuntoonsa palovaroittimen. Varoittimia tarvitaan yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohti, joten isoissa asunnoissa varoittimia pitää olla useita.

Asukkaan vastuulla on myös pitää varoitin toimintakuntoisena, sillä vain toimiva palovaroitin voi pelastaa. Varoittimen toimintaa on testattava kuukausittain ja paristot on vaihdettava tarvittaessa.

Olemme Hekassa huomanneet, että kaikki asukkaat eivät ole tietoisia palovaroittimiin liittyvästä hankinta- ja kunnossapitohuoltovelvoitteesta. Siksi olemme päättäneet, että jatkossa Heka asennuttaa kaikkiin asuntoihinsa palovaroittimet. Isossa osassa Hekan asuntoja on jo tällä hetkellä yhtiön asennuttama varoitin, mutta osassa asuntojamme varoittimen hankinta on vielä toistaiseksi asukkaan vastuulla.

Helsingin Sanomissa 9.12.2016 olleessa jutussa todettiin, että Hekassa "vastuu hälyttimistä siirtyy pelastuslaista huolimatta asukkailta vuokranantajalle". Tämä pitää paikkaansa vain osittain: olemme ottamassa vastuun palovaroittimen hankinnasta ja kunnossapidosta Hekalle, mutta vastuu varoittimen säännöllisestä testaamisesta sekä vastuu ilmoittaa viallisesta varoittimesta huoltoon säilyvät asukkaalla itsellään.

Vaikka siis jatkossa asennutammekin kaikkiin asuntoihimme palovaroittimet, asukkaan on edelleen itse pidettävä huolta varoittimen toimintakuntoisuudesta.