Asunnonvaihtojen asukasvalinta siirtyy Hekasta kiinteistöviraston asunto-osastolle

Vuoden 2017 alusta lähtien asunnonvaihtoa Hekan asunnosta toiseen hakevien Hekan asukkaiden asunnonvaihtohakemukset jätetään Stadin asunnoille, Helsingin kaupungin kiinteistöviraston asunto-osaston asunnonvälityspalveluun. Hekan alueyhtiöt eivät vuoden 2017 alusta lähtien enää käsittele asunnonvaihtohakemuksia tai tee päätöksiä asunnonvaihdoista.

Hakemuksia vaihdoksi vapautuvaan Hekan asuntoon voi jättää entiseen tapaan Heka-alueyhtiöihin 30.11.2016 asti ja keskinäisen asunnonvaihdon hakemuksia 16.12.2016 asti. Näiden aikojen jälkeen asunnonvaihtohakemuksia voi jättää vain Stadin asunnoille osoitteessa www.stadinasunnot.fi. Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja sen voi halutessaan uusia, jos asunnonvaihtotarve jatkuu.

Vaihtoasuntoa ja -kumppania voi myös etsiä omatoimisesti muista Hekan asukkaista Asunnonvaihtopörssistä osoitteessa www.hekaoy.fi/asunnonvaihtoporssi, jossa voi jättää ilmoituksen tai selata muiden asunnonvaihtoa etsivien ilmoituksia. Jos tarpeet vaihtoasuntojen suhteen kohtaavat, voi jättää hakemuksen keskinäisen vaihdon hyväksymiseksi Stadin asunnoille osoitteessa www.stadinasunnot.fi.

Jos sähköisen asunnonvaihtohakemuksen jättäminen ei ole mahdollista, vaihtoasuntoa voi hakea myös asioimalla Stadin asuntojen asiakaspalvelussa Ruoholahdessa osoitteessa Itämerenkatu 3.

 

Tulot ja varallisuus tarkastetaan niin uusilta asukkailta kuin asunnonvaihtajilta

Asunnonvaihtojen asukasvalinnan siirtyminen Stadin asunnoille johtuu vuoden alusta pääkaupunkiseudun ARA-vuokra-asunnoissa käyttöönotettavista tulorajoista, jotka koskevat sekä uusia asukkaita että asunnonvaihtajia. Asunnonvaihtojen asukasvalinnan yhteydessä tehtävää tulo-ja varallisuustarkastusta ei voi tehdä Hekan alueyhtiöissä.

Asukkaalle ei jatkossa myönnetä asunnonvaihtoa Hekan asunnosta toiseen, jos hänen tulonsa ylittävät tuloille asetetut rajat. Yksiasuvan tuloraja ennen veroja on 3 000 euroa ja kahden aikuisen talouden 5 100 euroa. Lapsiperheissä tuloraja nousee 600 – 650 eurolla per lapsi.

Asunnonvaihtajilta tarkastetaan muiden Hekan asuntoa hakevien tapaan myös varallisuus. Varallisuudeksi luetaan muun muassa asunto-osakkeet, kiinteistöt ja vapaa-ajan asunnot sekä arvopaperit. Varallisuuden määrästä vähennetään siihen kohdistuvat velat.

 

Vaihtoasuntoa hakiessa tarvitaan isännöitsijänlausunto

Asunnonvaihtojen edellytykset säilyvät ennallaan. Asunnonvaihtoa hakevalla on oltava perusteltu tarve vaihtoasunnolle. Asunnonvaihtoa voi hakea esimerkiksi perhekoon muuttuessa, taloudellisissa vaikeuksissa tai terveydellisistä syistä. Ennen vaihdon hakemista hakijan on pitänyt asua nykyisessä Heka-asunnossaan vähintään vuoden. Hänellä pitää olla toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus Hekassa.

Vaihtoasuntoa hakiessa tarvitaan isännöitsijänlausunto, joka tilataan omasta Heka-alueyhtiöstä. Puoltavan isännöitsijänlausunnon saadakseen hakijalla ei saa olla maksamattomia vuokria tai muuta velkaa Hekalle. Hakijalla ei saa olla viimeisen vuoden aikana annettua kirjallista varoitusta. Ennen isännöitsijänlausunnon kirjoittamista tehdään myös asuntotarkastus hakijan nykyiseen asuntoon, jonka kunnossa ei saa olla huomautettavaa. Isännöitsijänlausunto on maksullinen ja voimassa vuoden ajan. Ennen mahdollisen vaihdon toteutumista isännöitsijälausunnon ajanmukaisuus tarkastetaan Heka-alueyhtiöstä.

Asunnonvaihtohakemusta, jonka liitteenä ei ole isännöitsijänlausuntoa, ei oteta käsittelyyn Stadin asunnoilla.